Barranc de Contes

Un barranc de Contes és una iniciativa que organitza l’associació des de 2009, amb una important participació activa de veïns i veïnes de la població. El projecte de narració oral s’acobla perfectament als objectius i les activitats habituals de l’associació. Amb el projecte es recupera el patrimoni cultural; ens sensibilitzem per una forma d’expressió artística i creativa basada en l’oralitat.

Des de la seua creació, l’Associació Cultural El Barranc de Paiporta ha cultivat l’interés per aquesta forma d’expressió artística, amb la programació de contacontes dirigits a públic adult amb les temàtiques més variades: relats tradicionals, contes eròtics, humorístics, clàssics contemporanis, etc., amb narradors orals d’arreu del món i en diverses llengües. Potenciem l’art de contar històries i la gràcia del narrar.

Ho fem i ho proposem així perquè estem persuadits que la memòria i la història de qualsevol poble i de les seues gents es fa cada dia. La pràctica de la narrativa col·lectiva que reuneix famílies, veïns, amics entorn al narrador en una interacció de tipus cara a cara, en la qual el suport i la participació del grup enriqueix tant el relat com la relació social com a tal, és un costum que ha de conviure amb els nous mitjans de comunicació.

 

La narració oral permet que una història quede fixada i per sempre més, i gràcies a les gesticulacions, veus, onomatopeies, expressions i repeticions emprats pel narrador o narradora, passa a formar part de vell nou del bagatge oral d’aquelles persones que hi participen. Molts dels narradors que participen en el projecte també són autors amb publicacions en valencià i  conéixer-los ens anima a llegir els seus llibres i a compartir històries. 

La programació de «Contes a la lluna de juliol» presta especial atenció a la participació equilibrada de narradors i narradores orals, amb procedències diverses i combinant diferents estils, amb narracions de la tradició popular i també relats contemporanis. En els darrers anys han passat per Paiporta gran quantitat del narradors valencians i que conten històries amb la nostra llengua: Llorenç Gimenez, Carles Cano, Domingo Chinchilla, Almudena Francés, Félix Albo, Núria Urioz, Susu Benítez, Dafni Valor, Joan Company, Toni Belloch, Jordina Biosca, Pep Bruno, etc.

Notícies a la lluna de juliol