Les II Jornades d’Oralitat Llorenç Giménez revaliden l’èxit aconseguit en la seua primera edició i es consoliden recordant al nostre gran amic i mestre rondaller Llorenç Giménez.
L’assistència de públic i l’interés mostrat en totes les activitats ens anima a continuar i començar a treballar en l’edició del 2025.
Les activitats programades en aquesta edició han combinat els espais per a la reflexió i l’estudi de la tradició oral.
El dimecres 3 de juliol, el catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de València Rafael Beltran va oferir la xerrada “Quatre germanes corrent igualment…”, una apassionant revisió de la història d’un grapat d’endevinalles centenàries que arriben fins al present. La conferència va tenir una gran acollida, amb una audiència molt interessada en el tema.
A la nit del dimecres 3 de juliol vam poder gaudir de la sessió de narració per a adults amb Noemí Caballer i Mon Mas, una parella de narradores que conten les seues vivències d’un territori rural on el quotidià era surrealista, van presentar ‘La persistència de les pedres’, una sessió en la qual ens conten i expliquen la matança del porc o les festes majors dels seus pobles. Unes històries que van captivar els assistents, històries carregades de màgia i emoció.
El segon dia va continuar amb la conferència de Joan Borja: El director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i gran especialista en etnopoètica, va parlar sobre ‘Criatures fantàstiques de l’imaginari popular valencià’. La conferència va ser, amb paraules de Joan Borja: “Som allò que ens atrevim a somniar. Ho som individualment, les persones. I, també, les comunitats humanes. Per això, poques coses defineixen millor la identitat d’una societat com la valenciana com —precisament— el seu patrimoni fantàstic”
Borja, explicà i va fer un repàs lleuger d’alguns dels éssers que poblen l’imaginari fantàstic valencià: Els esquiladers, les dones d’aigua, les bruixes, els dimonis, els nyítols…, un viatge fascinant a través de les figures més emblemàtiques de l’imaginari fantàstic valencià, que va mantenir el públic completament fascinat.
La nit de dijous va continuar amb una sessió de narració per a adults: ‘Comboi Valencià’ va reunir un destacat grup de professionals de la narració valencians, membres de NANO, incloent Ana Ballester, Almudena Francés, El Gran Jordiet, Oscar Mora, Amparo Rico, Cecilia Silva, Vicent Cortés, Domingo Chinchilla i Carles Cano. Aquesta sessió va ser un autèntic festival d’històries que va entusiasmar el públic present.
El tercer i últim dia, el dia 5 de juliol, a la vesprada, Caterina Valriu: Doctora en Filologia i Antropologia de la Universitat de les Illes Balears ens va parlar sobre ‘Són sexistes les rondalles? Desmuntem el tòpic!’.
Va fer un repàs exhaustiu del paper de les dones en les rondalles meravelloses i explicà les diferents tipologies dels personatges en les rondalles meravelloses. la seua estructura i amb una multitud d’exemples desmuntà la falsa creença sobre el sexisme en les rondalles populars.
Com a conclusió de la xarrada va animar a totes les persones presents a treballar per a vèncer els prejudicis, el desconeixement, l’homogeneïtzació, la infantilització, l’empobriment narratiu, les seleccions esbiaixades i, sobretot, la colonització de l’imaginari popular
La nit de divendres 5, Caterina Valriu tancà les jornades amb la sessió de narració ‘La filla del carboneret’ contada d’una manera magistral, on ella va manifestar la seua especial preferència per la història que és una de les rondalles més divertides i sorprenents que mantenen la intriga i l’emoció fins el final.
Les jornades han estat organitzades per l’Associació Cultural El Barranc i la coordinació de Carles Cano amb la col·laboració del Ministerio de Cultura i la DirecciónGeneral del Libro, del Cómic i de la Lectura, la Fundació FULL pel Foment del Llibre i la Lectura, l’associació de narradores i narradors del País Valencià (NANO), el Guaix, Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud, Acció Cultural del País Valencià i l’Ajuntament de Paiporta.
En definitiva, unes jornades ben profitoses en record del nostre amic el rondaller Llorenç Giménez que ens ha acompanyat tot el temps en esperit. Ara ja comencem a treballar per a l’organització de les III Jornades d’Oralitat del 2025.
Fotografies d’Adrià Rams