Taller de bioconstrucció amb canyes

L’Associació Cultural EL barranc de Paiporta, ha organitzat durant tres caps de setmana de gener i febrer un taller de bioconstrucció amb canyes. 
El curs s’ha realitzat en els horts socials de Paiporta amb la col·laboració de l’empresa municipal ESPAI. Han coordinat el taller de bioconstrucció, Joan Viana i Enric Gil.
La primera sessió teòrica es va realitzar en els locals d’ESPAI el 24 de gener i es va presentar el projecte i els fonaments teòrics de la construcció amb canyes, collita, selecció, neteja, les seues particularitats i instruccions bàsiques per treballar amb les canyes amb seguretat.

La canya és un material tradicional que formava part de la nostra vida quotidiana fins a no fa tant (canyes de pescar, tanques, canyis, mobiliari…). Amb la seua caiguda en desús es va fomentar el seu caràcter invasiu. El context actual (crisi climàtica i financera) requereix desenvolupar projectes respectuosos amb el mitjà i la societat. La canya comuna (Arundo Dónax “L”) ens brinda la possibilitat d’usar un material local, abundant i renovable per aconseguir espais sans habitables i assequibles, barrejant tradició i avantguarda.

L’Associació El barranc, va organitzar una xerrada l’estiu passat sobre plantes invasores a càrrec de Simó Fos, botànic i membre de l’associació. A partir d’aquesta activitat s’han plantejat diferents projectes que l’associació vol portar endavant durant els pròxims mesos.
Per iniciar-se en la bioconstrucció i el treball amb les canyes, s’ha plantejat la construcció d’un umbracle en els horts municipals de Paiporta. Ara mateix ja s’han plantat els dos arcs i durant les pròximes setmanes es vol reomplir amb canyís.





Deixa un comentari