EXCURSIÓ A CASTALLA


El diumenge, 29 de maig de 2011 l’Associació Cultural El Barranc i Cent anys d’Enric Valor et convidem a participar a

LA TERRA PROMESA D’ENRIC VALOR

Una excursió pels paisatges que inspiraren l’obra literària de l’autor

Allí dalt, quina calma i quin silenci, Déu meu!

Aquell terreny , alt i brau, sempre produeix, quan hi arribes, una pregona impressió. Nosaltres avançàvem cap al mas amb el cor alegre, però semblava com si no gosàrem parlar, com si temérem trencar amb la nostra veu algun dolç encantament, que es desprenguera de la puresa, de la quietud i de la bellesa del lloc.

Enric Valor. Contalles de la boira

Això escrigué Enric Valor fa més de setanta anys. Enamorat ja dels seus paisatges eterns, començava a descriure’ls en les seues primeres obres literàries. Tota la vida es mantingué fidel a la terra, a la terra promesa, a la terra que compartia amb tots els valencians: la muntanya, el paisatge, la llengua de tots, l’entusiasme… I dalt de tot, Planisses, una petita foia , una petita joia a les altures, a la falda de la serra del Maigmó.

Les terres perdudes, les terres recuperades, les terres tornades a perdre… Des de l’angoixa i el dolor profund perquè li hagueren arrabassat el paisatge més estimat, Valor escriu el seu monument literari: la trilogia de Cassana (Sense la terra promesa, Temps de batuda i Enllà de l’horitzó). Nosaltres retrobarem aquell paisatge acompanyats de la seua família, caminant com caminava l’autor quan només hi podia accedir amb una burreta.

La família Valor, eixint de Castalla camí de Planisses

Un recorregut des de la muntanya d’Enric Valor fins a Castalla, el seu poble natal.

Al llarg del camí anirem fent lectures literàries en cada lloc on l’autor s’inspirà per a escriure. I a la vesprada, a Castalla, després d’un gaspatxo antològic a el Viscaio, recorrerem els racons de la infantesa de l’autor.

Descripció:

Lloc i hora d’eixida: Paiporta, des de Unifamiliar Horta (Pitufos) cantó carrer Garbí, a les 8’00h.

Tornada a Paiporta al voltant de les 20h.

11 Km. Desnivells: 1.097m. (coll del Portell) – 1.175m. (carena del Maigmó) – 1.050m. (Planisses) – 600m. (Castalla).

Caminarem des del coll del Portell fins a la carena de la serra del Maigmó on entrem a les antigues terres dels Valor. Baixarem als masos de Planisses i, per darrere, seguirem cap avall pel barranc de la Fusta, fins que deixarem arrere el bosc i la muntanya i entrarem a les terres de secà, que ens acosten al poble de Casthttp://www.blogger.com/img/blank.gifalla.

Podeu consultar la ruta a http://www.turismocastalla.com/castalla/uploaded/MapaCastalla_prv85.jpg . (El nostre trajecte recorre grosso modo, els punts 4,5,6,7,8 fins a l’1.)

Material necessari: Calcer de muntanya, gaiato, protecció solar, capell, aigua abundant i entrepanet d’esmorzar.

Dinar: Mesón el Viscaio: Embotit, gaspatxo tradicional castellut, postres i begudes. I, probablement, “xou” de la casa.

Places limitades.

Preus:

Socis. 27€ (sense bus: 22€)

No socis 35 € (sense bus: 22€)

Xiquets socis: 15€

Xiquets no socis: 27 € (sense bus: 15€)

Per a participar cal ingressar la quantiat que pertoque al compte Nº 3082 1438 16 4934622327 abans del 24 de maig; i enviar un correu electrònic al elbarranc@elbarranc.net amb els noms de les persones que us apunteu.

Si voleu més informació, pregunteu per Antoni Torreño al 606 427 049.

Deixa un comentari