MÉS DE 500 PERSONES RECORDEN ENRIC VALOR A PAIPORTA
Més de cinc-centes persones participaren el diumenge en l’homenatge a Enric Valor pel centenari del seu naixement. Per l’escenari de l’Auditori Municipal de Paiporta desfilaren una trentena d’artistes de diverses disciplines, com els grups Al Tall, Artaica o Tres fan ball, els cantants Paco Muñoz, Miquel Gil, Pau Alabajos, Andreu Valor, Josep Lluís Notari i Remigi Palmero, que no va poder actuar per problemes tècnics, els cantadors Jacint Hernàndez, Verònica Sousa i María Amparo Hurtado, el grup de danses Alimara, el campaner Llorenç Barber o els contacontes Llorenç Giménez, Enric Esteve, Carles Cano Vicent Cortés, El tio Vicent o Dani Miquel, la muixeranga d’Els Negrets de l’Alcúdia i el gegant Pi de Sant Marcel·lí, que va presir l’entrada a l’auditori. El muntatge, que va durar més de quatre hores i mitja, va estar conduit per diversos actors que, a l’igual que els artistes, hi col·laboraven de manera desinteressada. Carles Alberola i Rosanna Pastor dirigiren la presentació amb l’ajuda de Dimas Montiel i Paco Alegre i també dels integrants del Taller d’Artes Escèniques i de Numen Teatre amb un guió de Toni Torreño i una escenografia ideada i confeccionada pel dissenyador Toni Benlloch. També les actrius Pilar Silla i Dafni Valor, neboda-néta d’Enric Valor i directora de l’espectacle, interpretaren alguns dels textos de l’escriptor.
Els seus escrits van ser la base d’aquest homenatge. Les seues rondalles, narrades per a l’ocasió per experimentats contacontes, van tornar a emocionar el públic, entre el que hi havia nombrosos xiquets. El ric llenguatge del castallut va estar present en texts i cançons. També la seua reivindicació del País València —“això de comunitat és per als regants i els religiosos”, deia Valor—, va impregnar la trobada: una quatribarrada presidia l’escenari i les al·lusions al territori i la llengua comuns van ser constants a les intervencions dels diferents artistes.
Entre el públic hi havia familiars d’Enric Valor, com el seu nebot Josep Valor i Gadea, que acaba de publicar un llibre biogràfic, “L’oncle Enric Valor i Vives”, així com néts, nebots i rebesnets. El propi Enric Valor va fer acte de presència a l’homenatge i a una gran pantalla es van projectar fragments de la última entrevista realitzada al gramàtic, a càrrer de la periodista Amàlia Garrigós, que també va participar en l’acte.
L’associació cultural El Barranc de Paiporta juntament amb Galaxidi Produccions han sigut els organitzadors d’aquest homenatge al que, com anaven passant els dies, van anar afegint-se més i més participants fins a conformar un cartell de vora trenta col·laboradors, a més d’altres reconeguts com Xavi Castillo o Pep Gimeno “Botifarra”, que es van quedar fora per qüestions d’agenda. Entre les entitats que s’han adherit a l’iniciativa hi destaquen Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana o la Coordinadora per l’ensenyament en valencià (Cappev).
Al vestíbul de l’auditori s’hi instal·laren varies paradetes on es podien comprar els llibres de Josep Valor i també el que l’escriptora Gemma Pasqual ha dedicat al lingüista de Castalla, «El caçador de paraules», així com samarretes i altres objectes dels grups i col·lectius participants.
Passades les 22,30 hores concloïa, amb un tango (un dels balls preferits d’Enric Valor) dansat pels ballarins Mari Fernández i Mon Ramos.