VISITA A NOVELDA 23 de febrer 2013

UN PASSEIG PER NOVELDA
dissabte 23 febrer 2013


 Eixida des de Paiporta. Davant de l’Auditori a les 8 del matí (Preguem  puntualitat)
Preu de socis 25 euros
Preu no socis 32 euros
El xiquets i xiquetes sols paguen el dinar (no cal fer ingrés)

Bus, entrada i degustació bodega i  dinar.

Per fer la reserva cal  ingrés al compte 3159 0029 31 2152501314 amb el vostre nom i enviar un correu de confirmació a elbarranc@elbarranc.net abans del dia 18 de febrer


 PROGRAMA
Novelda, situada en la conca mitjana del riu Vinalopó, ha sigut des de la prehistòria àrea de pas o via natural de comunicació entre la meseta, el sud-est i el litoral Mediterrani. Aquest fet  unit als seus bons recursos agrícoles i ramaders, han sigut factors determinants per a l´ assentament humà i la convergència i desenvolupament de diferents cultures.
L’assentament humà més antic data de l’època Neolítica i posteriorment ha estat ocupat pels  ibers, romans i musulmans.
.
Avui en dia, junt, a la importància del raïm de vi i de taula de Novelda, podem destacar com a pilars de  l’economia local la indústria de les espècies i la del marbre.

Arribarem a Novelda  i visitem a  les 10h.  la casa Museu Modernista.
La situació socioeconòmica de finals del s. XIX i principis del s. XX a Novelda  va provocar la formació d’una burgesia originada per la revitalització del comerç, especialment del zafrà i l’agricultura.
Aquesta classe noveldense es va preocupar en aplicar als seus edificis els cànons marcats per la moda impereant en eixe moment: EL MODERNISME..

Recordem que este corrent artístic es caracteritza per ser un art ornamental basat en una excessiva  llibertat de les formes, on abunden les corbes,  amb suaus
formes ondulades i delicades, i on també són freqüents els motius vegetals i florals.


Aquest edifici novelder construït entre 1900 i 1903 està considerat
com un exemple d’arquitectura eclècticomodernista en el que s’utilitzen diversos materials: fusta, metall, vidre, estuc, etc.

Al pis superior de la Casa Museu es troba el llegat del científic Jorge Juan i Santacilia, fill de Novelda, insigne marí, matemàtic… Un dels científics més complets del s. XVIII Allí podrem trobar cartes epistolars, anotacions, documents, objectes, etc.. molt interessants..Una documentació científica imprescindible per a entendre una bona part de la història des del regnat de Felip V fins al de Carles III..

Continuant el nostre passeig  anirem a visitar el Centre Cultural Gòmez Tortosa un altre exponent del Modernisme a Novelda que cal visitar i on es troba actualment la Biblioteca Municipal, l’Arxiu Històric i l’Oficina de Turisme..

Un viatge pel temps ens durà ara al Castell de la Mola.
Es troba sobre un petit altiplà a 360 m. d’altitud amb relació a la mar
Es tracta d’una construcció d’origen islàmic del s. XII del que es conserven alguns restes:la muralla i la torre quadrada. La seua privilegiada situació permetia, junt a la resta de castells de la Vall del Vinalopó, dominar un ampli territori així controlar la principal via de comunicació entre la Meseta i el litoral mediterrani..
A finals del s. XIV, ja en mans cristianes, el castell es transforma incorporant a la seua estructura una peculiar torre de base triangular equilàtera.,

Continuant per l’altiplà , on se troba el conjunt de castells, trobarem el Santuari de Santa M. Magdalena, edifici religiós d’estil autènticament modernista. Projecte que va traçar .l’enginyer novelder Josep Sala Sala amb la influència del modernisme català de A. Gaudí..

Al voltant de la 14 h visitarem Heretat de Cesilia, una important bodega al peu del Castell, envoltada de vinyes,. Allí visitarem la bodega i podrem fer una degustació del vi de la casa.. Acabada la cata i com que ja estarem famolencs, passarem al restaurant on ens espera un deliciós í peculiar menú. per a dinar.

Després de dinar, i per a poder prendre un café, gelat o el que vulguem anirem a conèixer el Casino, un altre espai representatiu de Novelda..
Fou construït en 1888 i podrem apreciar la confluència de diversos estils: Neoclàssic, barroc, modernista. Es troba envoltat per un magnífic jardí pel que podrem passejar o descansar.
Visitarem el Parc de l’Oest amb una extensió de 40.000 m2.. on podrem gaudir d’un miler d’espècies de plantes i zones d’esplai..
I també si ens dona temps visitarem els horts ecològics municipals.
És possible que es modifiquen els horaris de la visita per qüestions organitzatives.

Preu de socis 25 euros
Preu no socis 32 euros
El xiquets sols paguen el dinar. (No cal fer ingrés)

Bus, entrada i degustació bodega i  dinar.

Deixa un comentari