EL PALMAR – PICANYA


EL PALMAR – PICANYA

Dissabte, 10 de maig de 2014

El Camí arriba a l’Horta Sud
http://www.elcami.cat/coneixes-projecte

Els vetladors del camí de la Ribera ens han deixat preparada la ruta a l’entrada del llogaret tradicional de pescadors de El Palmar. Aquesta antiga illa és la localitat més emblemàtica del llac de l’Albufera, perquè hi és a la vora. Qualsevol dels múltiples embarcadors s’obrin en pocs minuts a la bellesa del llac obert.
A pesar d’estar rodejada de marjal, El Palmar és també, oficialment, el primer punt  que xafa El Camí dins la comarca de l’Horta . No és tanmateix contradictori. De fet, l’ecosistema de marjal i d’horta se superposen pràcticament en aquesta terra de frontera ambiental. Serà aquesta una excursió preciosa per adonar-nos-en. La farem a les primeries de maig quan els camps d’arròs estan inundats ja; i anirem observant a un costat o l’altre del llac la ratlla difusa on comencen els conreus d’hortalissa i, després ja, els horts de tarongers: Marjal, regadiu i secà…
Es diu dels pobles del marge esquerre de l’Albufera, que tenim tres peus: un està posat a la marjal, un altre a l’horta i un altre al secà. I aquest fet ha condicionat la vida tradicional dels pobles  de l’Horta, des de Picassent fins a Paiporta o Picanya.
Començarem pujant a una barcassa (la de Roseta i Tonet; en homenatge a Blasco Ibáñez) amarrada al canal principal de la localitat. Pujarà amb nosaltres Miquel Sulema, de l’associació de Vela Llatina del Port de Catarroja, i ens hi explicarà molta cosa de la història del llac , de la vida tradicional i de les embarcacions de vela llatina. Durant la travessia pel llac i per la séquia del port tindrem ocasió de veure com s’estan aparellant aquestes embarcacions puix aquest dia és hi ha aplec de vela llatina al centre de l’Albufera.
Un punt que també visitarem ràpidament serà el motor del Tancat de la Pipa, un mirador extraordinari sobre el llac i la marjal; transformat en un centre de recuperació natural de l’ecosistema del parc natural.
Arribats al Port de Catarroja, desembarcarem. Recorrerem el port fins al bar La Primitiva i allí esmorzarem. És opcional tant un entrepà de cara al canal o les barques com un esmorzar econòmic de 4€ o, fins i tot , una degustació del tradicional d’allipebre del Port.
A les 11’30 -12h. hauríem de posar-nos a caminar. Ho farem pel traçat proposat per al Camí: el barranc del Poio, que fa d’eix de moltes poblacions de la comarca. Així passarem, seguint-lo, entre Catarroja i Massanassa . Després ens endinsarem en terres d’horta fins a tocar Paiporta. Des de Paiporta fins a Picanya recorrerem les belles torres i els horts de tarongers , testimonis d’una època en què la taronja constituí una font de riquesa per a les famílies benestant s de la burgesia valenciana del XIX. Arribats a Picanya acabarà aquest primera aproximació al camí per  l’Horta. Un autobús ens esperarà per a dur-nos de tornada a El Palmar, on es pot dinar en una de les nombroses ofertes de restauració; o tornar a casa a descansar.
Més informació:  https://elbarranc.net

 

DADES TÈCNIQUES:
Trobada : 9h.
Lloc : zona aparcament d’autobusos – cotxes per l’entrada nord del llogaret de El Palmar.
Recorregut: En barca fins al Port de Catarroja (1h.) ; A peu des del Port de Catarroja fins al poble de Picanya. (8Km.  1h i ½ )
Avituallament: aigua i esmorzar. Esmorzarem al Port de Catarroja prop del bar La primitiva
Tornada:  en bus a El Palmar (14h).
Preu: 10€, que inclou el recorregut en barca i la tornada en autobús.  (Socis 5€)
                opcional:   +4€ esmorzar complet ;// + 8€ esmorzar complet amb allipebre.
Per a reservar cal fer l’ingrés amb la modalitat triada al compte de l’Associació Cultural El barranc-Paiporta (els vetladors organitzadors de l’excursió ) de Caixa Popular amb el vostre nom i enviar un correu de confirmació a elbarranc@elbarranc.net o bé a Ramon Martí ( Rmarti@elcami.org 647870222 /664295756 ). Només així sabrem les places de barca, l’autobús que contractem i la taula que ens paren al Port de Catarroja.
Deixa un comentari