II Jornades d’Oralitat Llorenç Giménez. Dijous 4 de juliol

Programa per a dijous dia 4 de juliol de 2024. A les 19 hores conferència “Criatures fantàstiques de l’imaginari popular valencià” a càrrec de Joan Borja i Sanz, en la sala annexa del Museu de la Rajoleria. A les 22:30 al Jardí del Museu de la Rajoleria de Paiporta.

Roda de contes: Amb comboi valencià. Amb els narradors i narradores de l’associació NANO: Anna Ballester, Almudena Francés, El Gran Jordiet, Núria Urioz, Amparo Rico, Cecília Silva, Susu Benítez, Vicent Cortés, Domingo Chinchilla i Carles Cano.


Museu de la Rajoleria. Paiporta

Sala annexa. Dijous dia 4 de juliol a les 19 hores. Entrada lliure

Criatures fantàstiques de l’imaginari popular valencià” a càrrec de Joan Borja i Sanz

Som allò que ens atrevim a somniar. Ho som individualment, les persones. I, també, les comunitats humanes. Per això, poques coses defineixen millor la identitat d’una societat com la valenciana com —precisament— el seu patrimoni fantàstic. Partint d’aquesta premissa s’obri potser una nova finestra d’oportunitats a l’hora d’interpretar i explicar els éssers fantàstics que tradicionalment han poblat el llegendari valencià. Què són el Trib Reial, els Seguissets, els Gambosins, el Caro, el Drac, el Mumo, el Cavall de Foc, les Mares del Vents, la Mare dels Peixos, els Esquiladers, els nyítols, les llàmies, la Quarantamaula, les miules, la Malhora, la Joanaina o els focs follets? Quines històries protagonitzen les nostres bruixes, els nostres dimonis, els nostres gegants, les nostres encantades, les nostres serps i els nostres donyets? Com de vives són en l’imaginari compartit les llegendes de la Pinta, el Manco Calderon, Cantó, el Tio Carando, l’Home de la Pansa, el Moro Mussa, la Reina Mora, l’Home dels Nassos, la Mare dels Peixos, la Mala Fortuna, el Greixer o el Saginer?

Joan Borja i Sanz

Mestre per l’especialitat de Ciències, llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Filologia Catalana, Joan Borja i Sanz (Altea, 1968) és autor o coautor d’una trentena llibres i de més de tres-cents d’articles d’investigació o de divulgació. Entre aquestes publicacions destaquen títols com Els aforismes de Joan Fuster (1996), Meleagre (1998), La utopia de la ciència (2004), Llegendes del sud (2005), Els discursos de la ciència (2013), Café del temps (2013), El color de les quimeres (2013), Àncora del temps (2013), Papers d’etnopoètica (2014), Les llegendes secretes de Sara Llorens (2016), Sobre l’alquímia de la vida (2016), Rutes de llegenda (2016), Por o fugirem (2018), Descobreix. Art en Valor (2019), Sant Vicent Ferrer en l’imaginari popular valencià (2020), Enric Valor, memòries (2020), Valor, Maria! (2021), Saoret del Ros (2022), Guia inacabada de la fantasia valencià (2022), Carmelina Sánchez-Cutillas. Memòria i versos (2022) i Conversa amb Joan Ponsoda. A Benimantell (2023).

Ha sigut vicedegà de la Facultat d’Educació (1999-2003), director de la Seu Universitària de la Marina (2002-2005), director de la Unitat per a l’Educació Multilingüe (2004-2007), director del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant (2007-2011) i director del Departament de Publicacions i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert (2015-2019). Entre altres reconeixements, ha obtingut el Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular (2004), el Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta (2012), el Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló (2016) i el Premi València d’Assaig 2020. Dirigeix des de 2010 la revista Ítaca. Revista de Filologia, i les col·leccions editorials «La Lluna en un Cove», «Aladroc», «Veus de la Memòria», «L’Àmfora» i «La Mà del Sol». Actualment és el director literari d’Aila Edicions, i compagina la investigació, el periodisme i la docència universitària amb la direcció de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant.

Museu de la Rajoleria. Paiporta

Jardí del Museu. Dijous dia 4 de juliol a les 22:30 hores. Entrada lliure

Roda de contes: Amb comboi valencià. Amb els narradors i narradores de l’associació NANO: Anna Ballester, Almudena Francés, El Gran Jordiet, Núria Urioz, Amparo Rico, Cecília Silva, Susu Benítez, Vicent Cortés, Domingo Chinchilla i Carles Cano.

Deixa un comentari