Programa per a divendres dia 5 de juliol de 2024. A les 19 hores conferència Són sexistes les rondalles? Desmuntem el tòpic! a càrrec de Caterina Valriu, en la sala annexa del Museu de la Rajoleria. A les 22:30 al Jardí del Museu de la Rajoleria de Paiporta sessió de narració per a adults “La filla del carboneret” (i altres rondalles de Mallorca) a càrrec de Caterina Valriu.
Caterina Valriu és Doctora en Filologia i en Antropologia. Catedràtica de Filologia Catalana de la UIB i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Treballa en projectes de recerca I+D sobre literatura oral amb la Universitat Rovira i Virgili, sobre literatura infantil i juvenil amb l’equip LIJMI de la Universitat de Santiago i en projectes de literatura i territori amb Universitat de València. És membre del Grup d’Estudis Etnopoètics.. Forma part del consell de direcció o del comitè científic de diverses revistes acadèmiques.
Les seves línies de recerca són la literatura oral, especialment el llegendari i el rondallari, i els llibres per a infants i joves. Sobre aquests temes imparteix docència als estudis de Grau i de Màster de la UIB i col·labora en els mitjans de comunicació. Ha publicat una vintena monografies i més d’un centenar d’articles acadèmics.
La seva contribució a l’estudi de la literatura infantil va ser guardonada amb el X Premi Aurora Díaz-Plaja (2010). El 2021 va obtenir el Premi Mallorca d’Assaig per Les rondalles que l’Arxiduc no va publicar (2022). La Universitat de Barcelona va guardonar la seva tesi amb el Premi Antoni M. Badia i Margarit (2022). El 2023 va guanyar el premi Valeri Serra i Boldú, amb l’estudi 29 rondalles meravelloses de Mallorca i el 2024 el premi Antoni M. Alcover per un treball sobre el llegendari.
Dels seus llibres sobre etnopoètica podem destacar els estudis de grans figures llegendàries: Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegenda (2008), Sant Vicent Ferrer, història, llegenda i devoció (2010) i El Comte Mal, entre la història i la llegenda (2013). També els llibres que recullen els seus articles: Paraula Viva (2008), Imaginari compartit (2010) i De llegenda (2023), el llibre sobre llegendes etiològiques Contes de l’Espagne, aux origines du monde (París 2015) i quatre capítols sobre la història del folklore a les Illes Balears publicats respectivament a Història de la literatura popular catalana (2017) i A History of Catalan Folk Literature (2019).
També és escriptora per a infants, amb més de deu llibres de contes publicats, entre els que destacarem El peix Nicolau, Maria Enganxa i Mare, d’on venen els infants? (Premi Mallorca de Literatura Infantil 2020). Amb el nom de Catalina Contacontes es dedica a la narració oral des del 1987. Ha fet milers de sessions de narració en àmbits diversos i té un canal de narració oral a You Tube que va crear durant la pandèmia.